Właściwości owocu dzikiej róży

Wieki temu owoce Rosa canina spożywano nawet na surowo i należały do podstawowego pożywienia ludzi. Znane były także w medycynie ludowej. Stosowano je na wiele dolegliwości. Stopniowo, owoc dzikiej róży odzyskuje dawną popularność.

Co zawierają i jak działają owoce?

owoc dzikiej różyOwoce dzikiej róży to przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C. Choć po poddaniu obróbce (suszenie, mrożenie, gotowanie) zawartość tej witaminy maleje, to i tak jest wyższa niż w popularnie uznawanych za najlepsze jej źródło cytrusach. Dzięki temu dziką różę poleca się aby wzmocnić odporność, przeciwdziałać i przyspieszać leczenie w grypie i przeziębieniu. Dodatkowo, owoce poleca się osobom z chorobami układu pokarmowego i nadciśnieniem, a to ze względu na zawartość witamin A. B1, B2, E i K.

Kiedy zbierać?

Owoce należy zbierać jesienią, kiedy będą już całkowicie dojrzałe, ale zanim staną się miękkie. Jeśli zamierzamy je ususzyć, najlepiej jest to zrobić w piekarniku. Planując wykorzystanie ich do nalewki, owoce można zebrać po pierwszych przymrozkach lub schłodzić w lodówce przed nastawieniem trunku, w ten sposób będą miały lepszy smak. Można je przerobić także na dżemy, soki czy syropy, które potem dodaje się do zimowych herbat na wzmocnienie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owoc dzikiej róży i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *